Един от най-глождещите въпрос при поддръжката на един автомобил са данъците, които трябва да се плащат всяка година. Нормално е да се чудите дали дължите данъци за автомобил, който е предаден за скрап, затова днес от KoliZaScrap.com ще Ви обясним малко повече за процесът по отписване на автомобил.

Как протича процесът по отписване на автомобил

Краткият отговор на основния въпрос на темата е „Не, не дължите данъци за автомобил, които се предали за скрап”. Причината зад това, е че при предаване на колата на автовоз, вие сваляте номерата и получавате фактура и документ за отписване.

При получаване на този документ е нужно да отидете до КАТ, където да предадете документа, който преди това вече сте обявили за обречен пред органите на реда. Цялата процедура протича по следния начин:

  • Отивате до КАТ и заявявате автомобила за обречен;
  • Обаждате се на нас и идваме до 30 минути след обаждане;
  • Автовозът идва, колата се оценя, качва се на платформата и вие получавате документ за транзакцията;
  • Отивате до КАТ да предадете документа, че колата е предадена за скрап и се премахва от регистъра под ваше име.

Този процес е много важен, тъй като в този документ се записва серийният номер на автомобила, като се слага в регистър за бракувани коли. По този начин се гарантира, че предадена кола за скрап няма да се озове с нова боя на пътя, след като е бил обявен за опасен.

Кога е време за предаване на автомобил за скрап

Друг важен въпрос, които интересува мнозина, е кога е добро време за предаване на ненужен автомобил за скрап. Основната разлика между годен автомобил за препродаване на старо, и такъв, който е опасен за пътя, е когато самата машина има прекалено опасни проблеми, които са трудни за ремонтиране.

В този момент е правилно да се обадите на KoliZaScrap.com и да предадете своя автомобил, за да бъде отписан от вашето име и да не плащате данъци по него. Затова е особено важно, когато продавате кола на вторични суровини, е да следите за отписващата бележка, която показва пред закона, че автомобилът е бил обречен и вече не в движение.

Друг момент за предаване, е когато колата стои на трупчета пред блока и не само заема място, а също така събира ръжда и данъци, които трябва да плащате. Подобен вид пасив е опасен за реставриране и може дори да ви навлече глоба за изоставен автомобил ако няма признаци за реставрация, промяна или преместване от собственика.

Какви са ползите от предаване на неподвижен автомобил

Ползите от предаването на ненужен автомобил за скрап са много. От една страна не плащате данъци за него, от друга премахвате опасен автомобил от пътищата, а от трета подпомагате запазването на околната среда.

Нашата мисия като лидери в тази сфера е да затворим цикъла на рециклиране и да увеличим ефикасността си на преработка до 96%, като до момента успешно преработване над 85% от всеки доставен до нас автомобил.

Благодарение на съвременната ни инсталация, ние разполагаме с най-ефикасния начин за рециклиране на скрап в цяла Източна Европа, като дори внасяме суровини от съседни страни.