Да се разделиш с колата, която ти е била вярна дълги години, е трудно. Може би има висока сантиментална стойност и си обещал, че ще направиш всичко възможно, за да може да функционира колкото се може по-дълго време.

В това няма нищо лошо. Въпреки че колата е материална придобивка, времето, през което сте я използвали, ѝ е придало много по-голяма значимост. Дори да сте имали проблеми, не забравяте моментите, в които ви е била полезна.

Понякога обаче не намираме друго решение и каквото и да правим, рециклирането изглежда като най-оптималният вариант. И все пак – това не значи, че демонстрирате готовност да се отървете от колата си. Ето няколко предимства и недостатъци, които да претеглите, за да установите дали да предадете кола за скрап е правилният избор.

Предимства на рециклирането на кола

Тази публикация не цели да ви убеди да се разделите моментално с автомобила си, но въпреки това в нея ще срещнете повече предимства, отколкото недостатъци, когато става въпрос за рециклиране.

На първо място е опазването на околната среда. Навярно няма човек, който да не забелязва, че по пътищата се срещат все повече и повече електрически автомобили. Твърденията, че старите коли замърсяват изключително много въздуха, не са безпочвени и са в синхрон с реалността.

Парниковите изпарения от нефтените горива са една от основните причини за т. нар. Зелена сделка, която Европейският съюз иска да реализира до 2050 г. Неслучайно все повече и повече производители на автомобили разработват усилено коли с батерии, а някои оповестяват, че до определен срок от време напълно ще забравят двигателите с вътрешно горене.

Да, има някои съмнения – например това, че електрическите коли няма да бъдат толкова ефективни за опазване на природата, тъй като производството на една батерия може да бъде изключително вредно.

Потребителите също така се недоверчиви, когато става въпрос за превозните средства на ток, тъй като цената на един такъв автомобил може да бъде значително по-голяма, а и не навсякъде инфраструктурата е изградена така, че да е „благоприятна“ за електромобилите – станциите за зареждане не са толкова много.

В крайна сметка обаче, ако нямате полза от автомобила си и той няма стойност за вас, рециклирането е добра опция. Ако бързате да освободите място за новото си превозно средство или просто ви е писнало да гледате как колата ви гние, обмислете варианта да дадете колата за скрап.

Старата кола може да ви създава много проблеми – дори и да функционира донякъде, ако не е безопасна, частите за смяна са редки или просто самият ремонт ви излиза солено, рециклирането е опцията, на която да се спрете. Самите части на колата също така могат да се бъдат рециклирани по отделно и с тях да се произведат нови.

Недостатъци на рециклирането на кола

Когато трябва да сравняваме две неща, има случаи, в които недостатъците се срещат в предимствата. Както споменахме, някои части на колата могат да бъдат рециклирани от фирмата, на която сте се доверили, но невинаги можете да разчитате, че това ще се случи.

Днешните цени за скрап на коли не са много големи и едва ли ще получите добра сума. Затова е по-добре сами да разфасовате колата и да подберете тези части, които могат да са ви от полза.

Освен това фирмата може да не предлага транспорта на колата до депото за скрап, така че ако колата ви не работи, трябва сами да я транспортирате до там.