Настъпва момент в живота на всеки притежател на стар автомобил, когато трябва да прецени каква да бъде съдбата му. Това е трудно решение, тъй като колата може да бъде наследство от близък човек или просто да е служила вярно на шофьора, колкото и проблеми да му е създавала.

Ако обаче не виждате друга опция и искате да освободите място за новия си автомобил или просто да не гледате как старият хваща ръжда и е паркиран пред вас със спаднали гуми, рециклирането е най-подходящият вариант.

Дори и да ви се струва, че колата ви може да издържи поне още година, ако се налага постоянно да лягате под нея, да търсите части или да посещавате сервиз, няма особено смисъл да я държите повече. Колкото и да ремонтирате една кола, тя стига до етап, в който не е вече толкова безопасна за каране.

Затова е добре да обмислите дали да предадете колата си за скрап – освобождавате се от място и същевременно получавате задоволителна сума пари. Ето и няколко стъпки, които можете да направите, когато сте решили да рециклирате стария автомобил.

Какво можете да направите

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, преди да се обадите на фирма за скрап. В тази публикация ще ви представим някои от тях.

Когато давате колата си за рециклиране, важни са само металните части. Всички други компоненти, които са изработени от друг вид материал, са непотребни.

Освен това можете да ги използвате, за да ги продадете на добра цена. Премахнете седалките, трансмисията, двигателя, кормилна част, радио и други части, от които можете да изкарате допълнително пари.

Ако пък не желаете да се занимавате с това, можете да оставите фирмата да се заеме с премахването на тези части. Освен че могат да се продадат, някои от тях могат да се използват за производството на други продукти.

Това, което интересува клиента, който иска да даде автомобила си за вторични суровини, е следното: Той трябва да се обади на съответната фирма, на която да предостави вида кола, моделът и теглото, за да може да се установи каква ще бъде сумата, която ще получи.

Повечето фирми за скрап предлагат транспортни услуги, така че няма нужда клиентът да се притеснява дали ще трябва сам да закара автомобила си до депото за скрап.

Притежателят на автомобила трябва да свали номерата, като след изземането получава бележка от фирма, с която после да отпише колата от КАТ.

Предимствата от това да дадеш автомобила за вторични суровини

Един толкова прост процес може да има много ползи. Главното предимство е това, че така се пестят природните ресурси – рециклируемите части имат широка употреба и затова могат да бъдат използвани повече от веднъж.

Знаете колко много замърсяват изпаренията от двигателите на старите автомобили. Давайки колата си за рециклиране, вие се включвате в защитаването на природата и борбата срещу мръсния въздух.

Процесът по рециклиране на стар автомобил на пръв поглед едва ли може да допринесе за опазването на околната среда. Това е само привидно обаче. Той може да бъде значителен елемент от осъществяването на една полезна за всички кауза.