За много от нашите текущи или бъдещи клиенти, темата за рециклиране на един автомобил представлява интерес. С цел да Ви образоваме, ние от KoliZaScrap.com ще опишем различните стъпки по рециклиране на един автомобил.

Ето как постигаме 85% ефикасност при рециклиране

Нашата най-голяма гордост е ефикасността, с която успяваме да обработим всеки стигнал до нас обречен автомобил. Няма значение в какво състояние е, дали се движи и дали има ръжда по себе си, за всички автомобили процесът е еднакъв – ето какво представлява той.

Извозване на колата до нашето депо

Нашата най-първа стъпка стартира след вашето обаждане. Един от нашите представители ще пристигне с автовоз до предоставен от вас адрес в София, Перник, Мотана или Дупница и ще оцени автомобила – колкото повече части има по себе си, толкова по-добре.

Преди това номерата трябва да се свалят, като при качване на автомобила на платформата и заплащане, вие получавате отписващ документ, който показва, че сте предали автомобила си за скрап. Автомобилът се качва на платформата и се докарва до нашето депо на ул. Капитан Любен Кондаков 1А.

Сваляне на всички работещи и ценни части

След докарване, машината се сваля в оценъчната част от цеха и от него се демонтират всички ценни части като акумулатор, здрави странични стъкла, трансмисии, карбуратори и всичко друго. Този процес ни позволява да намалим вредните емисии в околната среда, тъй като се препродават за части на старо – стига да са здрави.

Източване на всички механични течности

Източването на всички течности от автомобила е основна част от нашата мисия за опазване на околната среда. Самият процес е последната стъпка преди пускане на автомобила в балиращата машина, като всички трансимисонни течности, хидравлични течности и всичко нужно за номиналното опериране на един автомобил, течности или се рециклират, или се обработват.

Пускане в балираща машина

Балиращата машина използва силни, многотонни преси, които компресират един автомобил до малък и неузнаваем размер. Самият процес е част от първия цикъл на рециклиране и се ползва за подготовка към другите стъпки, които наситняват бившето МПС на още по-малки части.

Свеждане до малки парчета

Парчетата, които са нужни за постигане на по-чисто разтапяне са с размер по малък от 15см. Тук се използват изключително мощни машини, които се подхранват от балите направени от пресите.

Тези бали се свеждат до малки парчета цветен и черен метал, които се сортират по вид в различни контейнери. В зависимост от поръчките, които имаме, ние сме способни да произведен до 15 тона черни цветни метали на ден – като тези суровини се препродават на други купувачи.

Разтапяне и изливане

Ако от нас се изисква, ние сме способни да разтопим наситнената кола като процесът изисква пречистване с тежка химия. Това се случва в друг обект, тъй като основното ни депо се намира в града.

Разтапянето на различните метали ни позволява да намалим размера на една кола с над 56% от първоначалния ѝ обем, което спестява място и ни позволява да подхраним българската металургична индустрия в околията с чист и готов за използване материал.

Всички тези процеси се случват под строгия надзор на нашите органи за контрол на качеството и безопасността на околната среда, за да се гарантира спазване на всички процеси и запазване на природата от вредни емисии и химикали.