Притежавали ли сте някога кола, която просто отказва да работи повече? Може би, разходите за ремонт са твърде високи или просто сте уморени от постоянните повреди и искате да преминете към по-ново превозно средство. Каквато и да е причината, важно е да знаете, че имате опции, когато трябва да се справите с Вашия автомобил за скрап.

В тази публикация ще Ви предоставим всичко, което трябва да знаете за бракуването на Вашия автомобил, включително ползите и процеса.

Предимства от предаването на вашия автомобил за скрап

Ползи за околната среда: Даването на старата Ви кола за скрап е отговорен начин за изхвърляне на автомобила, който съдържа различни токсични материали, които могат да навредят на околната среда, ако не бъдат изхвърлени правилно.

Пространство: Автомобили, които вече не функционират или просто не си заслужават ремонт, заемат ценно място в гаража или алеята. Бракуването на Вашия автомобил означава освобождаване на място за съхранение на други неща или дори предоставяне на допълнително паркомясто.

Пари: Продажбата на Вашия автомобил за скрап може да Ви спечели пари, тъй като много части за автомобила са ценни и могат лесно да бъдат продадени на складове за скрап или други автомобилни ентусиасти.

Данъчни облекчения: След като бракувате колата си, остава само да я отпишете от КАТ и общината, тогава веднага ще спрат да текат за нея данъци и такси, тъй като ще бъде снета от отчет.

Намерете уважаван пункт за скрап:

Направете проучване, за да намерите пункт за скрап във Вашия район, който приема автомобили за скрап. Уверете се, че депото за скрап е лицензирано и има добра репутация, преди да им дадете колата си.

Подгответе необходимите документи:

Преди да дадете колата си за скрап, ще трябва да се уверите, че разполагате с необходимите документи, като собственост и регистрация на колата.

Премахнете личните вещи:

Уверете се, че сте премахнали всички лични вещи от колата си, преди да я предадете на пункта за скрап.

Получете оферта:

Обадете се и получете оферти от различни пунктове за скрап, за да намерите най-добрата цена за Вашия автомобил.

Уредете вземане:

Много бази за скрап предлагат услуги за вземане от място и безплатен транспорт, така че попитайте за тази опция, когато получавате оферта. Някои центрове за рециклиране може да предложат повече пари, ако сами доставите колата до техния обект.

Предайте колата:

След като намерите депо за скрап и сте направили всички необходими приготовления, е време да предадете колата. Уверете се, че всички колела са включени и че колата е готова за теглене.

Изхвърлянето на стари автомобили е тема, която засяга все повече и повече хора. Този процес може да бъде комплексен и тежък, но е крайно необходим за опазване на околната среда и бъдещето на нашата планета. Бракуването на кола е едно от най-добрите решения за слагане на край на живота на Вашия автомобил, когато той става непоправим и несигурен за управление на пътя.

Процесът на бракуване обикновено започва в база за предаване на коли за скрап, където се извършва разглобяването на автомобила. Следващата стъпка е отстраняването на всички електронни и химически компоненти на колата. Корозията също трябва да бъде обработена, за да не предизвика последствия за околната среда. След като всички материали са отделени, те се изпращат за рециклиране.

В зависимост от местните закони и правила, може да има някои налагания, свързани с процеса на бракуване на автомобила. По-важното е да се убедите, че следвате процедурите, които са необходими, за да продължите да бъдете отговорен гражданин.